Miten luoda pienestä yrityksestä menestyvä brändi

Miten luoda pienestä yrityksestä menestyvä brändi?

Olen pohtinut aihetta paljon yhdessä asiakkaiden kanssa, itsekseni ja monen muun luovalla alalla työskentelevän kanssa. Veikkaan, että jokainen yrittäjä pohtii sitä tavalla tai toisella, ja koettaa ratkoa keinoja hyvinvoivaan bisnekseen.

Yhdessä asioiden ratkaiseminen käy usein helpommin: asioiden ääneen sanominen ja niistä puhuminen vaikkapa toisen yrittäjän kanssa avaa asioita eri tavalla kuin mihin yksin pystyy.

Olen pyöritellyt tätä aihetta blogin luonnoksissa jo pitkään, tehnyt muutoksia ja täydennyksiä aina kun olen oppinut uutta.

Aiheen tarkastelussa pitää ensiksi tietysti määritellä mitä on menestys. Joillekin mittarina toimivat eurot, toisille hymyt. Monelle mielekäs elämä. Minä miellän menestyksen aika lailla synonyyminä hyvinvoinnille. Näen yrittäjyyden menestyneenä silloin kun yrittäjä voi hyvin, työ ja vapaa-aika ovat balanssissa, yritys tavoittaa toivomansa kohderyhmän säännöllisesti ja taloudellisestikin homma rullaa hienosti.

Oli oma määrittelmä menestyksestä minkälainen tahansa, yritystoiminnan pohjana on tietysti numeerinenkin toive: liiketoiminnan olisi hyvä olla taloudellisesti kannattavaa.


Menestymisen kannalta tärkeitä teesejä on paljon. Minä nostaisin listan kärkeen nämä:

Aitous

Kun tekee jotain omasta halustaan, ilolla ja sellaisena kuin on, puhuttelee monia. Samoin aidoissa, kiireettömissä asiakaskohtaamisissa kommunikointi tuntuu molemmista osapuolista erityisen hyvältä.

Ja kun yrittäjä tekee sitä mistä aidosti pitää, pyrkii tinkimättömästi lopputuloksiin joista itsekin nauttii ja seisoo tekemänsä työn takana, on myös asiakkaan helppo ihastua ja vakuuttua tämän työstä.


Omistautuneisuus

Työlle ei ole viisainta uhrata koko elämää, mutta kun tekee hommansa hyvin, silloin kun sitä tekee, voi myös vapaa-ajastaan nauttia rauhassa.

Jos on koko ajan puolittain töissä, keskittymättä kunnolla oikein mihinkään, se näkyy. Omistautuneisuuden puuttuminen vaikuttaa niin työn mielekkyyteen kuin lopputuloksiinkin – ja vääjäämättä aika pian myös yrityksen tulokseen.


Niche-ajattelu

Myymällä kaikille kaikkea ei useinkaan ole helpoin tie menestykseen. Sen sijaan oman kohderyhmän tiukka rajaaminen voi hyvinkin olla. Keskittyminen tiettyyn taitoon, genreen tai kohderyhmään onkin usein viisasta. Sitä kutsutaan nicheen keskittymiseksi.

Esimerkkinä voidaan käyttää vaikkapa valokuvaajaa. Alaan kuuluu hyvin monenlaisia töitä, kuten häät, tapahtumat, tilat, lapset, vauvat, vastasyntyneet, perheet, lemmikit, henkilöt. Puhumattakaan boudoir-kuvauksesta, lehtikuvauksesta, taidevalokuvauksesta ja kiinteistönvälitystoimintaan liittyvästä kuvauksesta. On viisasta keskittyä vain yhteen tai kahteen valokuvauksen alaan, esimerkiksi nyt vaikkapa lasten ja vauvojen kuvaamiseen. Tai sitten kaventaa nicheään vieläkin enemmän: keskittyä vain vastasyntyneiden kuvaamiseen. Miksikö?

Omaa osaamistaan on helpointa kerryttää tekemällä samankaltaisia töitä paljon – ja myös markkinointi on halvempaa, kun kaiken voi kohdistaa hyvin tarkasti juuri omalle kohderyhmälleen eikä hukkaosumia juuri tule.

Tässä hyvä artikkeli luettavaksi, mikäli aihe kiinnostaa: The riches are in the niches.


Tarinallistaminen

Tarinankerronta on tehokas tekniikka minkä tahansa kokoisille yrittäjille. Se auttaa yrittäjää kertomaan haluamansa viestin mahdollisimman kiehtovalla, muistettavalla tavalla ja on hyvä tapa napata kohderyhmän edustajan huomio.

Tämä on asia, jota kannattaa pohtia kun määrittelet brändi-ilmettäsi ja kun luot julkaisuja ja markkinoit: Mitä viestiä haluan kertoa? Miten tekisin sen vaikuttamatta “myyvältä”?

Muista, että niin kuvat, kuviot kuin tekstitkin kertovat tarinaansa – varmista, että tuo tarina on sellainen jota haluatkin välittää.

Hyvä artikkeli aiheesta: The Importance of Using Storytelling in Your Marketing Efforts


Yhteneväisyys

Harva asiakas ostaa sinulta jotain heti ensi kohtaamisella. Mutta kun ilmestyt heidän silmiinsä, joko työmatkan varrella tai heidän ruuduillaan, tasaisin väliajoin uudensisältöisenä, mutta aina saman näköisenä, jäät helpommin mieleen. Ja mieleenjäävät brändit ovat niitä, joilta ostamme herkemmin kuin tuntemattomilta. Kun joku yritys tuntuu tutulta, siihen on helpompaa luottaa ja aikanaan tehdä ostopäätös. Tyylin & viestinnän yhtenäisyyteen kannattaakin kiinnittää huomiota.

Strategisesti toteutettu ja tarkkaan rajattu visuaalinen ilme erottuu ja sen sisällä tunnettuutta on helppo rakentaa.


Lähestyttävyys

Kun kohderyhmän edustaja on ihastunut tapaasi tehdä tai töihisi, pitää hänen vielä tuntea halua olla sinun kanssasi tekemisissä.

Ensiksikin kannattaa pohtia, miten helpoksi olet tehnyt yhteydenottamisen vaikkapa nettisivullasi: Löytyvätkö yhteystietosi yhdellä klikkauksella? Entä kehoitatko lukijaa ottamaan yhteyttä? Ja somessa, oletko aktiivinen myös ulospäin: kommentoitko muiden juttuja, osallistutko keskusteluihin? Vastaathan saamiisi kommentteihin?

Aihetta voit pohtia myös käänteisesti: Vaikka olet yrittäjä, olet itsekin kuluttaja. Käytät jatkuvasti palveluita ja asioit yritysten kanssa. Mitä asioita itse arvostat kuluttajana? Minkälaiset asiat saavat sinut tekemään ostopäätöksen? Ja mistä syystä valitset pysyä asiakkaana? Minä arvostan hyvää palvelua, positiivista asennetta ja lupausten lunastamista. Siksi ne ovat omassakin työssäni tärkeimpiä teesejä.

Annika xx

Edellinen
Edellinen

Miksi sinun kannattaa varoa näyttämästä samalta kuin muut

Seuraava
Seuraava

Milloin on oikea aika uudistaa brändi-ilme?